Vælg en side

Elektricitet kan være livsfarlig, hvis man ikke omgås det med forsigtighed!

Regel nr. 1: Gå aldrig med 230 V i hånden – det er livsfarligt, hvis du falder i vandet. Kablet bør altid først tilsluttes i båden, derefter oppe på land. Først når kablet er på plads og i orden, tændes for strømmen.

Regel nr. 2: Aldrig 230 V almindelige stik eller kabler i den våde ankerbrønd. Ude på dæk/ruf eller i ankerbrønd må kun benyttes helt vandtætte stik med skruelåg og pakning (= IP 67 norm). CEE stik i cockpit eller kistebænke er helt OK.

Kabler: Tykke 3-ledede dobbeltisolerede gummikabler eller Neoprenkabler er bedst. Disse godkendte kabler har mindst 3 x 1,5 mm² blød kobbertråd, der sikrer en god forbindelse til landinstallationssikring og HFI = fejlstrømsrelæ. Tynde, ofte 2-ledede, plastkabler og plastkabler på lette (billige) kabeltromler er uegnede/farlige. Kablerne kan let blive beskadiget og spoleeffekt i tromle kan forårsage brand, hvorfor brug af kabeltromler frarådes i/til lystbåde. Til større 230 V forbrug benyt 3 x 2,5 mm² kabler = campingnorm.

Sikringer og HFI-relæer: På land er der altid en træg sikring og et HFI-relæ. Sikringen afbryder ved kortslutning/brand. HFI = fejlstrømsrelæet beskytter ved små krybestrømme over 30 mA. I båden bør der være en dobbeltvirkende kviksikring = polvendingssikret, og et fejlstrømsrelæ (HFI). Bådens sikringer virker kun fra deres placering og ”fremad” i båden, men desværre ikke den farlige vej til land. En forudsætning for at sikringssystemerne på land og i båden virker optimalt, er at der er en god sikringsleder (jord) rundt i hele systemet.

Sikringsleder = jord:Den tredje leder (gul/grøn) må ikke længere benævnes ”jord”, men skal kaldes sikringslederen for at indikere, hvor vigtig den er. Den skal med fra båd til land og den skal med rundt i bådens faste installationer.

Land-stikkontakter: Europa er i gang med at standardisere til CEE-stik. Det meste af Sydeuropa og Middelhavet har CEE-stik. I Danmark findes stadig en del ”gamle”, kantede 3-benede stik på havnene. Tyskland, Sverige og Norge har CEE-stik og de ”gamle”, runde, 2-benede med sidejord (Schukostik). Vil man være tilslutningssikret til 230 V, er et adaptorkabel med både danske, runde S-N-D og CEE-stik en god idé om bord. I båden benyttes altid CEE-tilslutning.

230 V varmeovne: Benyt aldrig 230 V glødetrådsstråle/blæsevarmere i både. Husradiatorer med olie eller de nye keramikvarmere er sikrere – men de fleste havne forbyder jo brug af 230 V til varme.

Tilbage til 230 V Installationer

KJØLLER

Hørskætten 6C
2630 Tåstrup

+45 35 82 95 00

Fra og med
mandag den 22. juni
er der åbent
mandag til torsdag 10 -16.30,
fredag, lørdag, søndag &
helligdage lukket