Vælg en side

Strøm i båden

Moderne instrumenter og mange lamper kræver strøm. Varme og specielt køl er store strømforbrugere. Ofte er bådens strøm”lager” ikke dimensioneret til nutidens brug af instrumenter, lys og udstyr. “Smarte” dimser og løsninger duer ikke. Grundreglerne for strøm er:

Tilstrækkelig stor “strømtank”

Motor kan være et alminde-
ligt startbatteri, som i en
bil (billigst). Fritidsbatteri
kan også benyttes

I SIKKERHEDEN FØRST

Motorbatteriet skal være separat.
Der må:ALDRIGkunne tappes strøm
fra motorbatteriet, det er KUN til start.
Tænk, hvis motoren ikke starter i en
farlig situation, f.eks. på vej ind/ud af
en havn med pålandsvind?

“Glemmes”

= ca. 210 ah brugsbatterier (kan nås med 2 store batterier)

Forbrugsbatterierne skal benyttes som et/EN batteriblok. De skal være lige store, og helst født samme dag = ens. Et “sygt” batteri smitter de andre. Alene derfor anbefales ofte et meget stort batteri, men det er upraktisk i en lystbåd. Der bør benyttes “fritidsbatterier” : kaldet vedligeholdelses-frie, men der kan være adgang til påfyldning af destilleret vand.”Gastætte” helt lukkede batterier type GEL eller AGM benyttes ofte. Disse kræver en meget nøjagtig opladning.

LADNING:

Når strømtanken er i orden (stor nok), skal der også kunne fyldes på (oplades).
Motorens GENERATOR er oftest god nok (stor nok). Et batteri (stort eller lille) kan i gennemsnit kun modtage ca. 10% af sin pålydende værdi. Det vil sige, at det tager ca. 10 timer at fuldlade et tomt batteri (batteriblok). Da generatorerne er på 35 Ah (gl. typer) eller 55 Ah (nyere) vil de, kunne oplade batterierne (blokke) på ca. 300 Ah eller ca. 500 Ah, men kun til ca. 65 %. Ovennævnte kaldes også 10 % reglen, eller batteriernes lademodstand.
Da lystbade sjældent bruger motoren i 10 timer, får vi altså ikke altid ladet vore batterier op.
En større generator, generator “dimser” m.m., hjælper ikke. Ladning kræver tid.
LANDSTRØM: Løsningen er at lade på batterierne i havnen ved hjælp af en 230 V ladeensretter (batterilader). En moderne microstyret, pulserende IUU lader type TYSTOR lader/strømforsyner uden at skade batterierne eller følsom elektronik, – tværtimod vil pulseringen bevirke, at batterierne bliver 100 % ladet op, så vi starter næste sejltur med helt fuld “batteritank”, TYSTOR passer batterierne hele sommeren, – og vinteren med.

TO KREDSE/Batteriseparatorer

To batterikredse er et sikkerhedsmæssigt “Must”. Tidligere separerede man manuelt med en omskifter. Glemsomhed eller “lån” har resulteret i mange farlige situationer, men så var der jo håndstarten, – svært/umuligt på en moderne dieselmotor. Så kom diodebroen, der automatisk separerede. Diodebroen bruger megen energi, så var der ikke kompenseret herfor, blev forbrugsbatterierne aldrig rigtig opladet. I dag benyttes dioder med “hybrid” kompensering på generatoren, – eller bedst spændingsbestemte skillerelæer type SEPTOR. “Gamle” røde diodebroer og manuelle omskiftere bør udskiftes.

ANDET:

Solceller er egnede til den mindre båd uden motor/påhængsmotor, eller som en hjælp i solrige egne. En solcelle (og vindmølle) yder på et døgn cirka, hvad en god lader (og generator) klarer på 1 time. Specielle ladestyringer til montering på generatoren kan forøge ladningen i tomgang og kompensere for en uegnet diode, men et moderne spændingsbestemt skillerelæ er meget enklere og billigere.
Husk, at almindelige 230 volt kabler og stik er UEGNEDE til 12 volt i båd. Tykke, gode kabler og gode stik/forbindelser er meget vigtigt.

KJØLLER

Hørskætten 6C
2630 Tåstrup

+45 35 82 95 00

Fra og med
mandag den 22. juni
er der åbent
mandag til torsdag 10 -16.30,
fredag, lørdag, søndag &
helligdage lukket